Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд

4.0 от 2 Гласа
публикувана на 09.09.2015 от sanovnik.bg 4475
Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд

В своята практика Зигмунд Фройд се е сблъсквал с няколко доста странни случаи. Тези пациенти, освен че свалят границите на общоприетите норми преди век, поставят и началото на основни теории в психоанализата.

Случаят Дора През октомври 1900 година бащата на 18 - годишната Дора, чието истинско име е Ида Баудер, идва в кабинета на Фройд с молбата да излекува дъщеря му от сексуалните ѝ фантазии, след като на вечеря в дома им, тя започнала да флиртува с един от семейните им приятели. След този случай Дора започнала да страда от мигрена, компулсивна кашлица, загуба на гласа и самоубийствени мисли.

При анализа се установява, че Дора не е преминала през Едиповия си комплекс, но при сеансите Фройд не си дава сметка за преноса, който пациентката прави към него – нейният аналитик. Последва отдръпване на Дора, а Фройд стига до нова теория – за преноса и контрапреноса между психолога и пациента.

Случаят Човекът - плъх: Анализът на Паул Лорен, чието истинско име е Ернест Ланцер, е известен в записките на Фройд като случаят човекът - плъх. Паул Лорен е посещавал аналитикът през 1907 година, за да се спаси от натрапчивата си невроза.

В сесиите станало ясно, че пациентът е имал сексуално влечение към баща си. .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

На текущата постраница намирате статия относно Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд. Try.bg е социален сайт за споделяне на публикации от българското интернет пространство. Използваните материали на Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд принадлежат изцяло на страницата, от който са добавени. Ако считате, че публикацията Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд нарушава нечии авторски права, свържете се с нас от формуляра за контакт.