Глухите камъни крият Перперикон II

3.0 от 2 Гласа
публикувана на 12.09.2015 от sanovnik.bg 1812
Глухите камъни крият Перперикон II

Последни проучвания на екип от български археолози твърдят, че в живописната родопска местност Глухите камъни се крие тракийски град, по - голям от Перперикон. Местността е известна със стотиците си скални ниши, вдълбани в намиращите се на мястото скали.

Археолозите се установили, че в района има следи от активна човешка дейност още от халколита преди 4000 години до късното Средновековие. В Античността Глухите камъни са приютявали едни от най - големите по нашите земи култови обекти на траките.

Самата местност представлява огромни скални масиви, прорязани от дълбоки проломи. В подножието на величествените скални образувания има скална гробница.

В нея встрани от главното помещение има малка ниша с легло, която древните майстори са вкопали в стената. Встрани от гробницата има следи от второ помещение за полагане на мъртвите.

Този обект все още не е достатъчно проучен. На площадката в основата на скалата са открити основите на църква от 5 - 6 век.

Вероятно тя е изградена върху езическо светилище. Забележителният религиозен комплекс продължава с вкопана в скалата стълба, която води до върха на скалите.

На техния връх има оформен басейн. Останалите три скални зъбера са осеяни с над 200 култови скални ниши. .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

В актуална страница намирате публикация на тема Глухите камъни крият Перперикон II. Try.bg е социалка за споделяне на статии от българското интернет пространство. Публикуваните материали на Глухите камъни крият Перперикон II са собственост на сайта, от който са публикувани. Ако мислите, че публикацията Глухите камъни крият Перперикон II нарушава нечии авторски права, пишете ни от формата за контакти.