Езеро във Венецуела - магнит за гръмотевиците

2.0 от 3 Гласа
публикувана на 13.09.2015 от sanovnik.bg 579
Езеро във Венецуела - магнит за гръмотевиците

Макар и учените да твърдят, че светкавиците не се стоварват два пъти на едно и също място, това не важи за езерото Маракайо във Венецуела. Всяка година над малкия воден басейн, разположен в подножието на Андите, се стоварват по 1.

2 милиона гръмотевици, пише Дейли мейл. Уникалният природен феномен се превърнал от десетилетия в магнит не само за наелектризирания гняв на природата, а и за милиони туристи от цял свят.

В района, в който се намира езерото, тече една от най - големите реки в латиноамериканската страна – Кататумбо, която се влива в езерото. Има бури през 260 дни в годината.

Местни учени с точност са изчислили, че при всяка разразила се стихия приблизително по 28 светкавици в минута се стоварват върху водната повърхност. Бурите, вилнеещи над езерото, са толкова мощни, че могат да бъдат видени на разстояние от 400 километра.

Няколко са теориите за причините, поради които районът на езерото Маракайо се е превърнал в истински кипящ котел от бури. Едната е, че силните ветрове, които фучат около езерото, помагат за формиране на облаци, когато ветровете се срещнат над Андите.

Други пък залагат на мочурищата, които освобождават газ метан. Топографията на района е уникална.

Според най - разпространената теория бушуващият бяс на. .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

На актуална постраница намирате статия на тема Езеро във Венецуела - магнит за гръмотевиците. Try.bg е социален сайт за споделяне на линкове от българското интернет пространство. Използваната информация и снимки на Езеро във Венецуела - магнит за гръмотевиците принадлежат на страницата, от който са публикувани. Ако сте на мнение, че линкът Езеро във Венецуела - магнит за гръмотевиците нарушава вашите авторски права, свържете се с нас от линка за контакти.