Загадката на Небесния диск на Небра!

3.0 от 3 Гласа
публикувана на 14.09.2015 от sanovnik.bg 1518
Загадката на Небесния диск на Небра!

Преди малко повече от 16 години трима иманяри търсят съкровище в гората край Небра, на около 180 км от Берлин. Местността е известна с това, че в далечното минало там е имало праистоическo селище.

Именно на това са разчитали и иманярите, дошли да копаят там през 1999 г. Металните им детектори засекли находка, която надхвърляла и най - смелите им очаквания – те изкопали от земята две бронзови саби, две брадви, длето, фрагменти от спираловидни гривни и тайнствен бронзов диск със златни инкрустации.

Дискът се оказал истинско съкровище и бързо потънал в контрабандните канали за антики. Две години по - късно, през 2001 година, той бил открит от швейцарската полиция и предаден за изследвания.

Артефактът, който по - късно получил прозвището Небесният диск на Небра по името на местността, в която бил открит, веднага заинтригувал учените. Предметът представлявал бронзов диск с диаметър около 32 см и дебелина между 1.

5 – 4 - . 5 см.

Имал тегло около 2 кг и отгоре бил инкрустиран със златни пластини, които за изумление на учените представлявали точно астрономическо копие на звездната система Плеяди. .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

В актуална постраница намирате информация на тема Загадката на Небесния диск на Небра!. Try.bg е социална мрежа за споделяне на информация от българското интернет пространство. Използваната информация и снимки на Загадката на Небесния диск на Небра! са собственост изцяло на сайта, от който са прибавени в сайта. Ако мислите, че линкът Загадката на Небесния диск на Небра! нарушава вашите авторски права, обърнете се към нас от формуляра за контакти.