Защо кофти шоколадът се наричаше марципан у нас

3.0 от 1 Глас
публикувана на 18.09.2015 от gotvach.bg 3599
Защо кофти шоколадът се наричаше марципан у нас

В България представата за марципан е тотално сбъркана за разлика от останалата част от света, или поне доскоро беше така. При споменаването на горепосочения продукт повечето хора по нашите ширини си представят евтина и горчива имитация на шоколад от соцвреме.

Истината обаче е далеч от представите ни и разминаването е започнало в страната ни от началото на 50-те години на ХХ век. В действителност оригиналните марципани се приготвят от бадеми.

Ядките биват фино смлени, като се смесват с мед или захар, като количеството захар не бива да надвишава бадемовата паста. Десертът е познат от дълбока древност, като за негова родина се смята Китай.

На най - голяма популярност марципаните се радват в Близкия изток, в частност в Персия. В Европа продуктът е донесен от турците през XIV век.

Най - топъл прием лакомството намира в Австрия и Германия, като става неделима част от националната кухня на двете държави. До ХХ век марципаните се приготвят по споменатия традиционен начин.

След края на Първата световна война и настъпилата посъвместна икономическа криза бадемите стават луксозна стока. Производителите на марципаните започват да търсят заместители.

В Германия десертът се приготвя от кайсиеви ядки и дори от грис. .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

Какво другите търсят

В актуална постраница намирате статия относно Защо кофти шоколадът се наричаше марципан у нас. Try.bg е социална мрежа за споделяне на линкове и статии от българското интернет пространство. Текстът и снимките на Защо кофти шоколадът се наричаше марципан у нас принадлежат на страницата, от който са прибавени в сайта. Ако мислите, че публикацията Защо кофти шоколадът се наричаше марципан у нас нарушава нечии авторски права, пишете ни от линка за контакти.