Имате акне? Значи здравето ви куца!

4.0 от 1 Глас
публикувана на 23.09.2015 от ezine.bg 6967
Имате акне? Значи здравето ви куца!

Акнето е кожен проблем, който може да засегне хора в различни възрасти. Така близо 80 % от хората на възраст между 11 и 30 години страдат от този кожен проблем.

Появата на пъпки по тялото е резултат от запушването на космени фоликули, и то най-често от мъртви клетки или от естествено срещаното омазняване на кожата (отделящият се от мастните жлези себум). Често при свърхпроизводство на себум порите на кожата се запушват, стигайки се до появата на пъпки (с бял връх, черен връх или така наречените кисти).

Появата на акне е в пряка корелация с области на тялото, където концентрацията на мастни жлези е повишена. Такива са вратът, гърбът, бедрата, гърдите, разбира се и лицето.

Появата може да зависи и от генетична предразположеност, прием на някои лекарства, бактериален причинител, повишена хормонална активност. Особено през периода на тийнейджърството при подрастващите момчета и момичета е налице производството на повишени количества на андрогени.

Това са мъжки полови хормони, предизвикващи секрецията на повече себум. Установено е, че стресът също повлиява акнето, така че би могъл да влоши неговата изява, макар да няма категорични данни, че той може да го предизвиква.

До появата на акне може да се стигне и след прием на контрацепция . .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

На актуална страница виждате публикация на тема Имате акне? Значи здравето ви куца!. Try.bg е социалка за споделяне на публикации от българското интернет пространство. Публикуваните материали на Имате акне? Значи здравето ви куца! принадлежат изцяло и само на страницата, от който са прибавени в сайта. Ако смятате, че публикацията Имате акне? Значи здравето ви куца! нарушава нечии авторски права, пишете ни от линка за контакт.