СЗО призна: Обработеното месо е канцерогенно

4.0 от 2 Гласа
публикувана на 27.10.2015 от gotvach.bg 2323
СЗО призна: Обработеното месо е канцерогенно

Доклад на Световната здравна организация постави в черния списък с храни всички обработени меса. Според него беконът, шунката и саламът са канцерогенни и водят до появата на рак.

Международната агенция за изследване на рака към СЗО е провела стотици изследвания, които доказват вредата, която носи консумацията на обработени меса на тялото и целия организъм. В доклада се посочва, че под обработено месо се разбира всяко месо, преминало през процедури за промяна на вкуса и удължаване на трайността като осоляване, опушване или добавяне на трайност.

Резултатите показват, че топлинната обработка също води до образуване на канцерогенни химикали. Консумацията на дори 50 г дневно увеличава риска от рак на дебелото черво с цели 20%.

Пилешкото, свинското и говеждото – това са месата, които най-често подлежат на обработка. СЗО ги поставя в една категория с азбеста и пушенето, тъй като връзката им с развитието на рака е една и съща.

В категория вероятно канцерогенни пък попада необработеното червено месо – всички пържоли и бутчета. Препоръките на СЗО са от изключително голямо значение.

Те позволяват на световните правителства и най-вече на регулаторните агенции реално да преценят риска, който крият тези продукти, и да съумеят да постигнат баланс. .. [ прочети цялата статия ]

Най-популярните днес

В текущата постраница намирате публикация за СЗО призна: Обработеното месо е канцерогенно. Try.bg е социалка за споделяне на линкове и статии от българското интернет пространство. Текстовият и снимков материал на СЗО призна: Обработеното месо е канцерогенно са собственост на медията, от който са публикувани. Ако считате, че статията СЗО призна: Обработеното месо е канцерогенно нарушава вашите авторски права, обърнете се към нас от линка за контакт.