Керамични ножове - какво трябва да знаем

Керамични ножове - какво трябва да знаем

Керамичните ножове придобиват все по-голяма популярност сред домакините. Качествена изработка от надежден производител се побира удобно в ръката, лека и издръжлива е и не изисква заточване за дълъг период от време. Често керамичните се рекламират като екологични и се препоръчва използването им за тези, които следят здравето и качеството на храната си или храненето на децата. Като предимство се изтъква фактът, че някои храни се окисляват при допир със стомана, която реакция отсъства при керамичната повърхност.

За първи път керамичните ножове са изобретени в страната на изгряващото слънце - Япония. Първият подобен нож е продаден през миналия век, през 1984 г. Да, доста отдавна. Днес такива ножове се продават много добре по целия свят. В момента технологията на тяхното производство е следната. Те се изработват чрез изпичане и "синтероване". Всичко това се случва в огромни индустриални пещи, в които температурата е около 1600°C по Целзий в продължение на няколко часа. Този процес на „синтероване “ насърчава образуването на фина кристална структура, която придава на материала допълнителна здравина. Съответно, колкото по-дълго отнема процесът на изпичане, толкова по-добър и по-здрав е продуктът. По този начин полученият материал по своята твърдост е малко по-нисък само от диаманта, но е много по-добър от стоманата.

Има само два вида керамични ножове: изработени от бяла или черна керамика. В същото време острието от черна керамика се характеризира с повишена здравина на материала и устойчивост на износване. Ясно е, че цената му ще бъде по-висока от подобен продукт, но от бяла керамика. Сега нека разгледаме отблизо всичките им предимства и недостатъци, за да можете да направите правилния избор за себе си.

Предимства на керамичните ножове

Острота - Остриетата са изработени от циркониев диоксид, високоякостен материал, който ви позволява да използвате ножа без често заточване - основната острота на острието остава за повече от 3 години. Продукти като хляб с хрупкава коричка, всякакъв вид наденица, риба или месо винаги ще бъдат нарязани от вас просто безупречно с помощта на керамичен нож.

Лекота и удобство - Почти безтегловната керамика е много удобна за използване дълго време - това е важно за домакините и тези, които готвят много у дома. Готвачи, чиято ежедневна работа в продължение на много часове включва рязане в големи количества, също ги използват навсякъде. Балансът на инструмента почти не натоварва ръцете и дава възможност да се работи бързо, дълго време и без умора. Удобните и ергономични дръжки осигуряват прецизен контрол върху вашите движения. Ножът пасва идеално в ръката и е удоволствие да го използвате.

Липса на миризми - Високата гладкост на керамичната повърхност на практика не абсорбира миризмите и вкусовете на храната. Твърдостта на острието е такава, че е напълно непроницаема за масла, киселини, сокове (някои от които са доста разяждащи), сол и всякакви други съставки, които срещаме при приготвянето на храна. Всичко това означава, че вкусът, мирисът и външният вид няма да бъдат засегнати по никакъв начин от използването на такъв нож.

Износоустойчивост - Устойчивата повърхност не се поддава на драскотини и тъй като в сплавта няма метал, тя не корозира. Ще запази първоначалния си вид дълго време и дори след няколко години активно използване, ножът ще изглежда така нов.

Хигиена - Повърхността на керамичното острие има по-гладка структура от тази на метална сплав и е идеално полирана, което предотвратява размножаването на бактериите. В резултат на това процесът на почистване и поддръжка е значително опростен.

Недостатъци на керамичните ножове

Крехкост - Въпреки доста високата си твърдост, ножът може лесно да се счупи, като просто се огъне или изпусне, а нарязването на кости или рязането на твърди продукти може да доведе до появата на начупване на режещия ръб. За сравнение, металните инструменти са почти невъзможни за счупване в резултат на огъване, тъй като металът е по-гъвкав.

Керамични ножове

Липса на гъвкавост - Поради своята твърдост и невъзможност да се огъва, ножът може да се използва по доста ограничен начин, тъй като изисква най-голямо внимание при употреба, докато стоманеният нож може да реже твърди продукти, дори и метал.

Неудобство при рязане на обемни продукти - Трудно можете да нарежете диня или пъпеш с такъв нож. Обикновено те са по-къси и компактни и както казахме, не се огъват.

Попиват багрила - След като сте нарязали "оцветяващата" храна, например моркови или цвекло, острието трябва да се измие. Ако това не се направи, тогава върху него могат да останат петна от багрилото, но заслужава да се отбележи, че това е възможно само при достатъчно дълъг контакт на багрилото с повърхността на ножа.

Трудно заточване. - Общоприето е, че такива ножове се заточват само там, където са произведени, но това може да се направи и с помощта на абразивен диамантен инструмент със специална смазка. Днес такива инструменти се продават в магазините, но въпреки това е по-безопасно да поверите тази работа на професионалисти.

Разходи - Керамичните кухненски инструменти обикновено са по-скъпи от металните аналози. Струва си да се отбележи, че добрият метален нож също е скъп, но дори и тогава е по-евтин.

Според потребителите на керамични ножове те са идеални за ежедневна употреба и в условия, при които трябва да режете много и често. Те не абсорбират миризми и вкусове, което ви позволява да редувате рязането на всякакви продукти, да запазите остротата им дълго време и да не се износват. Те обаче не са подходящи за рязане на замразени храни, работа с кости или много твърди храни - по-добре е да решите тази задача по старомоден начин със стоманени ножове.

Препоръки при употреба на керамичен нож

С керамичен нож не трябва да се обезкостява месо, да се накълцва, да режат кости, да режат ядки, да реже замразена храна и да отваря консерви. Тъй като са много твърди, тези продукти могат да повредят ножа ви. В тези случаи използвайте стоманен нож. Това, което можете да режете без страх, са плодове, зеленчуци, хляб, прясно (не замразено) месо или риба, различни видове сирена и колбаси.

Също така не трябва да режете с керамичен нож върху стъклена дъска за рязане и да го съхранявате с други ножове също не се препоръчва. Необходимо е да се използва керамичния нож върху силиконова или дървена дъска за рязане, но най-добре с пено-пластмасови дъски, които също са покрити с антибактериално покритие. Такива дъски се предлагат от производителите на керамични ножове.

Не опитвате да изстържете засъхнали повърхности, както и трябва да внимавате да не го изпуснете от високо, защото може да се счупи. Не съхранявайте керамичен нож до други прибори, ако няма предпазител. Не го излагайте на резки температурни промени. Не измивайте в съдомиялна!

Ако сте свикнали да режете с метални ножове, първоначално ще ви бъде трудно да свикнете да режете с керамика. Острието на керамичния нож е много леко и методът на рязане е по-различен. При рязане със стоманен нож сме свикнали да го натискаме и да го задвижваме напред-назад. С керамичен разрязването е доста по-лесно и леко - трябва да насочите острието с движение далеч от вас и без много натиск. Бъдете прецизни и внимавайте да не се порежете!

Как да изберем керамичен нож

Острието на ножа трябва да е непрозрачно и едноцветно, без драскотини или пукнатини. И не купувайте твърде евтини ножове: процесът на производство на керамични ножове е технологично сложен, така че те просто не могат да се продават евтино, ако технологията не е нарушена и материалът не е фалшив. Евтините ножове не са достатъчно остри, бързо се затъпяват и когато се използват, е възможно да се образуват пукнатини.

Недостатъците на керамичните ножове се проявяват главно само при неправилно боравене с тях. Така че, заради многото им предимства си струва да имате няколко от тях в кухнята си. Ако все още нямата, опитайте, няма да съжалявате!

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати