Как да изберем дъска за рязане

Как да изберем дъска за рязане

Дъската за рязане е необходимост за всяка кухня. Тя значително улеснява приготвянето на храна и се използва ежедневно. Възниква въпросът как да изберем качествена и функционална дъска за рязане, която да отговаря най-точно на нашите потребности и възможности.

Големият избор от дъски за рязане на пазара на домакински продукти прави изборът доста труден, особено ако не сте наясно с предлагания асортимент. Ще разгледаме някои критерии, на които трябва да обърнем внимание, когато купуваме дъска за рязане.

Предназначение на дъската за рязане

Този параметър е важен от хигиенна гледна точка: строго е забранено да се режат продукти, които се консумират сурови (хляб, плодове или зеленчуци) на дъски, където се работи със сурови риба или месо. Суровите риби или меса могат да съдържат бактерии, паразити, салмонела и други микроорганизми, които са вредни за хората. Те издържат доста дълго време на дъска за рязане. Освен това са необходими различни дъски, за да се поддържа „чистият“ вкус и мирис на тези продукти. Например нарязаните зеленчуци на дъска за месо ще имат смесен вкус и мирис.

Материалът, от който е изработена дъската, е основният параметър, на който трябва да обърнете внимание.

Дъска за рязане от дърво

Дървена дъска за рязане

Дървото е класически материал за дъски: евтин и издръжлив, но поради своята пореста структура абсорбира миризми и влага, в резултат на което се деформира. Освен това дървената дъска изисква внимателна поддръжка, тъй като в пукнатините могат да се натрупват микроорганизми. Дървената дъска за рязане е много подходяща за хляб и зеленчуци.

Когато избирате дървена дъска, трябва да обърнете внимание на вида дървесина, от която е направена:

- брезата е най-евтиният, но и най-малко твърдият вариант, освен това брезата се характеризира с висока влажност; борът има същите характеристики;

- бамбукът е издръжлив, устойчив на влага, не притъпява ножове, приятен на допир, но не е евтин;

- дъбът е най-трайният материал, но тежък и скъп; дъбовите дъски са идеални за нарязване на месо

- хавеата е изключително издръжлив материал, който не абсорбира миризми, има ниско съдържание на влага, устойчивост на замръзване, устойчивост на гореща вода, но такава дъска ще струва повече от бамбука; такива дъски се използват от професионални готвачи.

В допълнение към тези материали има бук (алтернатива на бреза), липа (можете да изберете вместо бамбук), акация.

Дървените дъски се класифицират в два вида:

Дъска за рязане

- с хоризонтални слоеве - в такива дъски дървесните влакна са разположени успоредно на режещата повърхност. Страничните дъски имат по-ниска цена и тегло от крайните дъски, освен това те са по-лесни за грижи и съхранение;

- с перпендикулярни слоеве, в които влакната са перпендикулярни на режещата повърхност, те са по-здрави и по-трайни от страничните дъски.

Когато избирате дървена дъска, обърнете внимание на страничната ѝ повърхност: върху нея трябва да се вижда ясен дървесен модел, в противен случай дъската е направена от шперплат. Шперплатната дъска е по-лека и тънка, но горният й слой се разпада достатъчно бързо. Ако слоевете шперплат не са залепени плътно, дъската бързо ще се разпадне от излагане на влага.

Дъска за рязане, направена от едно парче дърво, е доста тежка, така че е по-добре да я поставите, вместо да я окачите. По-широката дъска също трябва да бъде по-дебела, за да се увеличи нейната устойчивост на влага. Не трябва да купувате много широка дъска, в противен случай дървото може да не издържи на въздействието на влага, изсушаване и изкривяване.

Дървената дъска се деформира от силна влага, то не може да се мие в съдомиялна машина. След употреба трябва да се измие старателно с течаща гореща вода с четка и да се избърше до сухо. За дезинфекция можете периодично да заливате дъската с вряла вода. За да не задържа влага, по-добре е да я закачите на пирон или да я поставите изправена на рафт, вместо да я съхранявате в чекмедже. Съхранявайте дъските отделно от другите кухненски прибори.

Дъска за рязане от пластмаса

Пластмасова дъска за рязане

Пластмасата е здрав, лек, издръжлив материал, който може да получи всякаква форма и цвят. Такива дъски са хигиенични, тъй като се почистват лесно и не се напукват. Пластмасовите плоскости обаче не са устойчиви на високи температури, надраскват се с течение на времето, като така стават среда за микроби, плъзгат се по масата и притъпяват ножовете. По-добре е да изберете полипропиленови. Важно: когато купувате пластмасови дъски, не забравяйте, че те трябва да бъдат направени от сертифициран материал (хранителна пластмаса)!

Пластмасовите дъски не трябва да се използват като подложки за горещи съдове. Добри са за рязане на сурова риба. Разтвор на оцет или лимонов сок ще помогне да се отървете от миризмата и да дезинфекцирате повърхността. Могат да се мият в съдомиялна.

Дъска за рязане от стъкло

Стъклото е най-хигиеничният и доста издръжлив материал. То е устойчиво на надраскване, не абсорбира влагата и миризмите. Освен това тези дъски се предлагат в най-различни цветове и форми и често са украсени с дизайн. Стъклото е относително тежък материал и ножовете при контакт с тези дъски стават тъпи и издават неприятен звук. Тези дъски са изработени от топлоустойчиво стъкло, което им позволява да се използват като подложки за горещи съдове. По-добре е да закупите стъклена дъска с гумени крачета, така че да прилепва плътно към масата.

Други материали за дъски

Как да изберем дъска за рязане

Стъклокерамичните дъски са чудесни за рязане на сирене, пайове и други меки храни.

Камъкът (мрамор) е грандиозен, издръжлив и лесен за поддръжка материал. Освен това мраморът има антибактериални свойства. Каменните дъски са много скъпи. Те са най-добрият вариант за приготвяне на тесто: то става тънко и равномерно. Каменната дъска не може да се използва като стойка за топли ястия. Те също не понасят въздействието на киселини, така че е нежелателно да се режат зеленчуци и плодове върху тях. Каменната дъска се нуждае от периодично почистване и полиране, така че камъкът да не загуби блясъка си.

Силиконът не абсорбира влагата и миризмите, измива се добре, не притъпява ножовете. Това е лек и гъвкав материал: силиконовата подложка за нарязване се навива в тръба след употреба. Може да я вземете със себе си на пикник, на пътешествие или поход. Може да се мие в миялна.

Форма и размери на дъска за рязане

Размерът на дъската варира от 10x15 см до 30x40 см и повече. Това зависи от целта: например дъските за хляб са по-малки от дъските за месо. Ако планирате да работите с тесто, тогава дъската трябва да е още по-голяма, понякога за цялата маса. Средната дебелина на дървената дъска е в рамките на 2-3 см. Пластмасовите модели са по-тънки - 0.5-1 см. Прекалено голяма дъска е трудно да се постави на масата, а твърде малката е неудобна за работа. Най-добрият вариант ще бъде дъска от 25x40 см с дебелина 1, 5-2 см. Върху такава дъска е удобно да се работи и ножът ще се движи свободно по повърхността.

Екстри при дъските за рязане

дъска за рязане с улей

Дръжка - предназначена за носене или закачане на дъската и да улесни работата при измиване. Функцията на дръжка може да се изпълнява както от издатини, направени от същия материал като самата дъска, така и от метални (пластмасови) части.

Улеят в дъската осигурява изтичане на течности (сок, вода), които се отделят при рязане на продукти. Улеснява почистването и прави дъската хигиенична. Освен това големият брой канали в дъската за хляб предотвратява разсипването на трохи от хляб.

Антибактериално покритие - предпазва дъската, а следователно и продуктите от бактерии, плесени, гъбички.

Неплъзгаща се повърхност или крачета - осигурява плътно прилепване между дъската и масата. Работата с такава дъска ще бъде по-удобна и безопасна.

Дъската за рязане може допълнително да бъде оборудвана с нож, ренде и капак, който предпазва нарязаните продукти от проникването на различни предмети отвън и замърсяването на храната.

След като знаете основните характеристики и параметри на дъските за рязане, можете спокойно да прецените коя е най-подходяща за вас.

Успешен избор!

Препоръчано

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати