Как да готвим в керамични съдове

Как да готвим в керамични съдове

Купили сте си глинен гювеч или нова тава, изработени от керамика и нямате търпение да почерпите семейството си със здравословни, вкусни и ароматни ястия. Обаче не сте наясно как точно да готвите в тях и плънката се разпада или ястието след определеното време е сурово като в началото.

Чудите се какво става и се ядосвате, но изчакайте преди напишете опустошителни коментари под отзивите за керамични съдове. Може би трябва да попитате как да готвите правилно в керамични съдове и всичко ще си дойде на мястото.

Едно уточнение: не бъркайте керамичните съдове със съдовете с керамично покритие. Керамичните съдове са по-плътни и по-тежки, цената им е малко по-висока. Съдовете с керамично покритие ще различите, първо, по това колко са леки и после по ниската им цена.

Как правилно да готвите в керамичен съд във фурната

За да предотвратите напукване на съдовете

„Моята керамична тенджера е напукана - това означава лошо качество“ е често срещано оплакване. И тогава се оказва, че тенджерата е била използвана на открит огън. Е, добре, преди да вдигнете кръвното на всички производители на готварска керамика, запомнете: не гответе на открит огън в топлоустойчиви керамични съдове - те все още си остават керамика и не понасят внезапни температурни промени.

За да бъдем сигурни, нека изясним, че не можете да готвите и на електрически или газов котлон, защото те отново ще се напукат. Керамичните съдове са не за печката, а за фурната или микровълновата.

Как да готвите в керамични съдове във фурната

Керамични съдове
Снимка: Stef Vichkova

Това би трябвало да ви подскажат инструкциите, които трябва да придружават всяка керамична тенджера. Те ще ви информират до каква температура можете да загреете керамичния съд, без да го повредите. Това, че керамиката е топлоустойчива, не означава, че ще издържи максималните температури, за които е предназначена вашата фурна. Например, някои са с ограничен праг от само до 220 градуса.

За да не повредите керамичния съд, следвайте следните основни правила:

- керамиката, заедно със съставките на ястието се поставя в незагрята фурна;

- керамичните съдове не трябва да докосват стените на фурната и нагревателните елементи;

- по аналогия, в горещ керамичен съд не се добавят студени съставки или вода - добавят се само затоплени;

- горещите съдове не трябва да се поставят на студена повърхност или да се обливат със студена вода;

- ако ще готвите охладени или замразени храни в керамични съдове, първо ги размразете, след това да ги оставите на стайна температура за около 15 минути;

- ако сте съхранявали ястие в хладилника в керамичен съд, оставете го в стаята да се темперира преди да го претоплите;

- мийте керамични съдове без абразиви и метални четки и гъби.

Какво трябва да знаете, за да ви се получи ястието в керамичен съд?

Керамични съдове и гювечи
Снимка: Албена Асенова

- Готвенето във фурна изисква повече време, отколкото на котлона. Особено в съдове с дебели стени, каквито са керамичните. И особено от сурови съставки в големи количества. Ако сложите сурови картофи на слоеве, примерно в чугунена тава или стъклена, ще изчакате те да са готови, колкото в керамика;

- Най-вкусните ястия в керамични съдове се получават при продължително готвене на по-ниска температура;

- Керамичните порционни съдове (като гювечетата), са добри защото съдържат по-малко съставки: на теория е по-лесно да приведете ястието в готовност в малък съд, отколкото в голям гювеч за капама;

- Познавате ли добре фурната си? Температурата и времето, необходими за получаване на перфектно приготвено ястие във фурната ви, може да се различават от посочените в рецептата. Може да увеличите или намалите леко температурата, ако керамичният съд го позволява по спецификация или да промените времето на готвене. Изходът е един – да опитвате;

- Ако не сте сигурни във фурната си, за начало е по-добре да поставите съставките в керамиката готови или полуготови. Това ще добави ненужни операции, но гарантира резултат;

- Друг вариант е добавянето на сурови съставки, веднага щом продуктите с „дълго приготвяне“ са почти готови. Например, картофите и морковите отнемат много повече време, отколкото лукът и пилето;

- Печенето на сладкиши и тестени продукти в керамични тави изисква малко по-дълго време от това в рецептите - около 10-15 минути. Тестото не залепва за керамичната тава;

- В керамични съдове с капак може да се използва по-малко мазнина или да се готви изобщо без мазнина. Свойството на керамиката да не залепва ще позволи продуктите да не загорят.

- Специална тема е добавянето на течности. Основното тук е да не прекалявате: голямо количество вода ще се затопли в керамиката за по-дълго време, което ще забави процеса. Някои манджи, както и различни яхнии изискват повече вода или сос, други не изискват течност като такава или приготвените съставки вече включват сос. Всъщност, в затворен съд с капак като гювеча водата почти не е нужна. Малкото течност не се изпарява, а циркулира отвътре като пара и задушава продуктите. В керамичните тави може да се готви с повече течност, защото там изпаряването е по-интензивно.

- Можете да запечатате капака на гювеч или керамична тенджера, като поставите малко тесто по ръбовете на отвора и „залепите” за него капака или покриете отвора с метално фолио и след това сложите капака. Така няма да имате никакво изпаряване и продуктите ще се задушат идеално.

Какво може да се готви в керамични съдове?

Керамично гювече

Керамичните съдове са подходящи за всички ястия, включително тези, които сме свикнали да готвим върху метално фолио, в тенджера на котлона, в тава във фурната, в тиган или във форми, изработени от други материали. Има една разлика - в керамиката ястието не просто ще се изпече, но и ще се задуши. Това, в комбинация с по-малко или никакво количество мазнини, прави храната, приготвена от керамични съдове, по-здравословна и и придава специален вкус.

Различните ястия, които обикновено се приготвят на котлона, ще придобият нови нотки, когато се задушат във фурната. Месото ще се задуши в собствен сос, ще стане сочно и крехко и ще се къса „на конци”. Съставките не се бъркат, но и няма да загорят, а ще се образува приятен сос, напоен с аромата им. Сладкишите и тестените изделия, изпечени в керамични тави, също няма да загорят, ще се изпекат бавно и равномерно. Най-популярните ястия за керамика са капама, гювечи, гювечета, различни ястия с месо, ориз, зеленчуци, тестени изделия и сладкиши.

Сервиране на ястието

Особеността на керамичните съдове се крие в естетиката им, поради което по време на семейни обеди и вечери в самия център на масата често се поставя красива рисувана керамична тава или тенджера. Повечето гювечи и гювечета, например, са идеални не само за домашна употреба, но и за сервиране на по-официални празници.

Забележително е, че именно глинените съдове за готвене са родоначалници на всички видове тенджери, така че към тях трябва да се отнасяме с особено уважение. Ползвайте ги със здраве и добър апетит!

Виж още как да готвим в чугунени съдове.

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати