Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Как да се грижим и почистваме емайлирани съдове

Как да се грижим и почистваме емайлирани съдове

Емайлираните съдове са здравословни и универсални за приложение върху различни нагревателни повърхности, както и във фурната. Те обаче имат един съществен недостатък - изискват специални грижи, в противен случай може да станат неизползваеми. Можете да запазите външния вид и целостта на съдовете, като следвате тези съвети.

Подготовка за първа употреба

След закупуването на нова емайлирана тенджера много хора просто я изплакват преди готвене. Но това може да не е достатъчно. Опитните готвачи използват прост трик.

След първоначалната обработка с препарат те кипват в тенджерата физиологичен разтвор, за да се втвърди емайла. За целта изсипете две супени лъжици обикновена готварска сол на три литра вода в тенджерата или в същото съотношение за по-големи съдове. Покрийте с капака оставете да къкри на слаб огън за петнадесет минути. След това те се отстранява от печката и се оставя да се охлади. След като разтворът се охлади, той се отцежда и съдът се измиват с обикновена топла течаща вода.

Избягване на резки температурни промени

Рязкото спадане или покачване на температурата влияе зле на емайлираните съдове. Емайлът реагира незабавно на тези промени и на повърхността могат да се появят микропукнатини. Това води до загуба на външен вид, а в пукнатините се натрупват остатъци от храна, по които се размножават бактериите.

За да избегнете това, не наливайте гореща вода или храна в студен съд. За да избегнете това, просто го изплакнете добре с топла вода и след това можете да изсипете вътре вряла вода. И обратно, не наливайте студени, камо ли ледено течни течности в топъл съд. Ако извадите гореща тенджера от печката и трябва да изпразните съдържанието, тогава след това мийте и не накисвайте съдовете в студена вода. Изчакайте минута или две, докато съдът се охлади малко, за да няма внезапен спад на температурата.

Съобразяване с температурните ограничения

Не замразявайте храна или течност в емайлиран съд. Замразяването води до механично напрежение и напукване на емайла. Дори емайлирани съдове не се препоръчва да се съхраняват във фризера при изключително ниски температури, тъй като коефициентът на термично разширение на метала не съвпада със същия коефициент на емайла, което води до неговото лющене и напукване.

Eмайлирани съдове

Също така трябва да се избягват прекалено високите температури, при които металът ще прегрее и покритието ще се отлепи. Не поставяйте празен съд върху нагревателната повърхност. Също така се препоръчва да се използва разсейвател на топлина върху котлона. Ако печете в такъв съд, уверете се, че дъното не остава сухо.

Внимателен транспорт и съхранение

Емайлът се поддава лесно на механични повреди. За да запазите целостта му, трябва да следвате прости правила. Съхранявайте и транспортирайте емайлирани съдове отделно от твърди и остри предмети. Внимавайте, като премествате съда да не го изпуснете на земята или ударите в твърда повърхност.

За да спестите място при съхранение или транспортиране, можете да опаковате съдовете един по един, като ги завиете с вестници, салфетки или кърпи. Това не трябва да се пропуска, за да се избегне натрошаване, особено на вътрешната повърхност. Така развалена тенджерка вече не може напълно да служи за съхранение на течни продукти. На мястото на разцепването възниква нежелан контакт на храната с метала.

Правила при готвене

Не гответе лесно загарящи храни в емайлиран съд. Изгорялата храна се почиства много трудно и може да увреди повърхността. Нежелателно е да кипвате мляко или да готвите мляко с ориз или млечна каша. Същото важи и за други зърнени или брашнени каши, които бързо загарят. Не варете сладко в емайлиран съд, ако загори, чистенето е сериозно предизвикателство! Пърженето също не е препоръчително, особено с малко количество мазнина. Емайлираните съдове най-често се използват за приготвяне на супи, задушени храни, печене.

Когато готвите, избягвайте да използвате метална лъжица, шпатула, черпак или други прибори от метал. Дори и да внимавате, те лесно ще надраскат (макар и леко) емайлираната повърхност и с времето ще я повредят значително. За предпочитане са дървените и силиконови прибори.

Как правилно да почистваме емайлираните съдове?

Препоръчва се почистването на емайлираната повърхност с изключително мека гъба и почистващ препарат. Никога не трябва да се използва метална гъба или четка, тъй като металът оставя драскотини по повърхността. Също така не трябва да се използват абразивни прахове, тъй като техните твърди частици надраскват повърхността и също проникват в микропорите, което представлява заплаха за здравето - веществото не е толкова лесно да се отмие и е гарантирано, че ще влиза в храната.

Ако храната ви е загоряла, не я изтърквайте със сила. Напълнете съда с топла вода и добавете една супена лъжица сода за хляб, след това поставете на огъня и кипете пет минути. Оставете течността да се охлади и я отцедете. След това отстранете замърсяванията с неабразивен агент (мека гъба с веро).

Можете също да използвате фина сол за по-ефективно почистване. Поръсете загорялата повърхност с дебел слой сол и налейте малко вода, колкото да навлажни солта, без да я разтопи. Оставете да се накисне известно време и след това изтъркайте с мека гъба.

Ако замърсяването е сериозно, тогава действията са различни. В съда се слага вода, добавят се сто до двеста грама сол и се кипват за половин час. След това се сваля от огъня и се оставя да се охлади. Съдът се измиват с гъба и веро. Ако изгарянето остане, тогава манипулацията се повтаря.

Почистване на емайлирани съдове

Ако вътрешната повърхност е потъмняла под въздействието на храна, тя може да бъде възстановена. За целта напълнете съда с топла вода и добавете една супена лъжица оцет на литър вода и кипете 15-20 минути. Този метод възстановява оригиналния цвят и се справя със стари и упорити отлагания.

Можете също да използвате половин лимон вместо оцет или да използвате обикновена лимонена киселина. Важно е да запазите съотношението на една чаена лъжичка лимонена киселина към два литра вода. Ако използвате повече, киселината ще разяде емайла.

За много упорити петна, когато другите средства не помагат, можете да използвате комбинацията от сода за хляб и оцет. Поръсете дебел слой сода върху гъба и отгоре напръскайте с оцет. С тази „шупнала” смес изтъркайте внимателно петната.

Ако все още загорелите петна по дъното не могат да се отстранят направете следното. Покрийте дъното с малък слой сода, добавете малко повече (няколко лъжици) оцет и сложете на слаб огън и се загрява, докато загореното започне да се отделя от дъното. Може просто да оставите разтвора за една нощ, след което няма нужда да загрявате.

Комбинацията сода за хляб и сол също работи добре. В отделен съд двете съставки се смесват в равни пропорции и се навлажняват, за да се образува паста, която се нанася върху мръсните места.

Утайката от кафе е в състояние да полира добре повърхността на съдовете и да ви отърве от мазния слой. Малките частици проникват в по-леките петна от загоряло и ги почистват. Ароматът на кафето също премахва неприятната миризма.

Може да използвате газирани напитки за почистване на изгоряла тенджера. Съдържащата се в тях ортофосфорна киселина разяжда всяко, дори упорито петно. В същото време не оставя петна и има приятна миризма, която може да остане по съда. Приложението е просто: бутилка кола или пепси се изсипва в тенджерата и се оставя за една нощ. За да се засили ефектът, може да се вари, което само помага за избелването. Не се препоръчва използването на боядисващи безалкохолни напитки.

Ако ви се намира домашен сапун, може да пробвате и с него. Трябва да настържете сапуна на едро ренде и да сложите стърготините в топла вода. Поставете на котлона, оставете да заври. След процедурата проверяваме лекотата на отстраняване на въглеродните отлагания - ако те просто се отделят под гъбата, тогава всичко е минало добре. Важно е да изплакнете много добре остатъците от сапуна.

Някои хора използват средства като сапун и амоняк, белина, прах за пране за почистване на загорелите емайлирани съдове. Тези методи действат, но изобщо не са за препоръчване, тъй като и най-малките остатъци от препарата по повърхността на съда могат да навредят сериозно на вашето здраве. В краен случай могат да се използват само за почистване на външната страна на съда, която няма допир с храната.

И още нещо: измиването на емайлиран съд в съдомиялна машина не е добра идея, тъй като от тази процедура често потъмнява емайлът.

Ако емайлираните съдове са постоянен спътник в кухнята ви, без който е невъзможно да си представите готвенето, то запомнете тези правила и се опитайте да ги спазвате. Така тези красиви и здравословни за готвене съдове ще ви служат възможно най-дълго.

Вижте още как да се грижим за керамичните съдове.

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати