Почистване на алуминиеви съдове

Почистване на алуминиеви съдове

Алуминиевите съдове за готвене са популярни сред домакините от много поколения и това не е изненадващо. Те са леки, евтини, практични и издръжливи. С подходящи грижи те ще изглеждат спретнати и ще блестят в продължение на много години, без да губят външния си вид.

Но е много трудно да се запази „новия” външен вид на съда, макар че ако в него редовно се приготвя храна, варят се мляко и различни супи, нещо неминуемо „кипва или изгаря. Вътре се появяват люспи, въглеродни отлагания, почерняване, петна и пръстени.

Как да почистите алуминиев съд?

И то така че да изглеждат отново като нови? За да определите как можете да почистите конкретна алуминиева тенджера с импровизирани средства у дома, без да навредите на повърхността и блясъка, първо трябва да разберете защо съдовете се влошават и губят външния си вид, така че това да не се повтори в бъдеще.

Алуминиевите съдове се загряват по-бързо, което обяснява тяхната популярност. На първо място, алуминият е много мек и ковък метал и не трябва да се борави грубо с него. Алуминиевите кухненски съдове се "страхуват" от високи температури, открит огън, механични повреди. Ако ги поставите на силен огън, отвън ще се появи черен въглерод, който трудно ще се отстрани. И ако кашата изгори или млякото изкипи, ще бъде трудно да се премахнат следите, тъй като меката метална повърхност поема добре всякакви замърсявания. Алуминият не трябва да се търка с абразивни продукти, твърда метална четка или стъргало - повърхността ще се надраска и ще стане още по-податлива на замърсяване.

Причини за замърсяване на алуминиеви съдове

Ако съдът е много стар, тогава той просто потъмнява с времето, дори при подходящи грижи. Тогава не може да направите нищо и по-добре е да си купите нов. Но ако съдовете са на няколко години, то може да почернеят по различни причини и мръсотията може да бъде премахната.

Основната причина е неправилната грижа. Измиването на алуминиевите съдове трябва да става с гъба с жилава, но нежна повърхност, която ще се справи добре с мръсотията, но няма да надраска повърхността. Друга причина за замърсяване е неправилната употреба. Не поставяйте тенджерата на твърде силен огън: не само храната ще изгори, огънят ще опуши и метала отвън. Готвенето трябва да се извършва внимателно, така че нищо да не загаря или да не залепва. Алуминият се загрява и когато, да речем, мляко или мазен бульон потече по нагрятите стени, той буквално залепва плътно и няма да е лесно да се почисти.

Как да почистите алуминиев съд отвън и отвътре

Алуминиеви съдове

Ако вашият алуминиев съд е мръсен и редовното миене не решава проблема, опитайте един от методите, които ще предложим. Изберете метод за почистване в зависимост от вида и естеството на замърсяванията и не забравяйте, че от по-нататъшната грижа и правилната употреба зависи колко скоро трябва да повторите тази не особено приятна процедура.

Почистване от леко почерняване и въглеродни отлагания

Като начало помислете какво да правите, ако алуминиевият съд потъмнее леко отвън или отвътре и как правилно да почистите този вид замърсяване преди петната да са станали плътни и груби.

Кипенето е най-ефективният и нежен метод за почистване на светло черни или жълтеникави петна. Алуминият няма да се повреди от вряща вода и повърхността му ще стане лъскава и нова. Ключът е да намерите съд, който е по-голям по обем от този, който ще почиствате. Налейте вода в големия съд и поставете тенджерата си в него, налейте вода и вътре в нея. Тя трябва да бъде напълно потопена във вода, след това поставете на котлона. Можете да добавите сода за хляб към водата за по-ефективно почистване. Когато заври, намалете огъня и оставете да къкри половин час, добавете вода, ако е необходимо. След това оставете да се охлади до температура, при която можете да потопите ръката си във водата. Със същата вода изплакнете тенджерата отвътре и отвън с гъба, разтрийте внимателно. Изплакнете добре с течаща вода и се насладете на резултата.

Как да премахнете следите от изгоряло мляко

Чернотата, саждите и въглеродните отлагания се отделят по-лесно от изгорената храна, особено трудно е да се измие изкипяло мляко. Най-ефективният начин е да „сварите” тенджерата отново, просто добавете оцет във водата. От подкиселената вода следите от мляко лесно ще се отделят с гъбата.

Премахваме силна плака от изгоряла храна и потъмняване по вътрешните стени

Почистването на съд от силно изгоряла храна не е лесно. Основното нещо е да не се търка с твърд предмет; това значително ще повреди метала. Налейте вода в тенджерата, добавете оцет и лимонена киселина в пропорция: на литър вода - 1 супена лъжица оцет и 1 чаена лъжичка лимонтузу. Поставете този кисел разтвор на котлона и кипнете. След това оставете да ври на слаб огън в продължение на 20-30 минути. Накрая внимателно изтъркайте въглеродните отлагания с дървена шпатула, за да премахнете горния слой, и чак след това измийте с гъба.

Как да премахнете остатъчните мазнини

Ако ви изкипи мазен бульон или супа или мастният слой е изгорял вътре в алуминиевия съд, тогава киселината ще се справи добре. Налейте вода в тенджерата и разредете с оцет в съотношение 1 с.л. на литър вода. Поставете на огън и кипете в продължение на 10-15 минути, след това излейте водата и леко избършете вътрешната повърхност с гъба. След това отново напълнете съда с вода и добавете малко обикновен препарат за миене на съдове и кипете още 10 минути. Сега можете да измиете и цялата мазнина ще се отдели.

Как да премахнете варовикови отлагания

Почистване на алуминиеви съдове

Ако съдът е „обрасъл“ с варовик и котлен камък, може много лесно да се почисти, най-важното е да не се остъргва или търка. Изсипете вода в него и добавете обикновена сода за хляб, една супена лъжица на литър вода. Варете 10 минути, след което измийте с гъба. Ако не е изчезнало всичко, просто повторете процедурата. Може да опитате и с 9% оцет – 1 супена лъжица на литър вода. Когато варовитият и тъмен слой изчезнат, съдът ще придобие нов изряден вид и блясък.

Как да почистите упоритите сажди и загоряло отвътре

Ако вътрешността на тенджерата не само е потъмняла, но буквално е почерняла от изгорена мазнина, загаряне и сажди, не бързайте да я изхвърляте. Опитайте изпитан метод: напълнете тенджерата с концентриран разтвор на оцет и оставете да престои няколко часа. След това изсипете разтвора и налейте вода с 1 с.л. на литър оцет, кипете половин час и избършете с гъба. Повторете процедурата, ако е необходимо.

Какво да направите, ако горният метод не сработи? Има една много ефективна рецепта, която си заслужава да опитате: Смесете вода (1 л), сода за хляб и силикатно лепило (по 1 супена лъжица всяка). Изсипете разтвора върху съдовете и кипете в продължение на половин час, покривайки с капак. След 30 минути ще заблести като нов.

Какво да направите, ако алуминиевият съд е окислен

Алуминиевият съд може не само да се замърси с изгаряне, сажди или котлен камък, но и да се окисли. Поради окисляването той потъмнява и губи външния си вид, ставайки неугледен и неестетичен. За да изтъркате окислена тенджера, опитайте да разтриете вътрешността и отвън с обикновен лимон, разрязан наполовина. Ябълката също се справя добре. Друг начин е да кипнете вода със сода за хляб и след това да измиете с гъба.

Почистване на старата алуминиева тенджера (тава, тиган и др.)

Почистването на стара тенджера, която има изгорени следи или потъмнявания, не е лесна задача. Опитайте да я „сварите” в оцетен разтвор и след това да я изтъркате с гъба. След това измийте добре.

Содата също върши добра работа, но не можете да търкате повърхността с нея. Можете да я разтворите във вода и да „сварите” тенджерата. Варенето работи най-добре и ако съдът е много стар, тогава процедурата трябва да се повтори два или три пъти.

Сажди и обезцветяване, стари петна се поддават на киселина и алкали. За да върнете нов вид и блясък на старите алуминиеви съдове, също така може да ги избършете с гъба, потопена в разтвор на оцет. Можете също да използвате лимон или лимонена киселина.

Обикновената саламура от туршии или кисел кефир също могат да ви помогнат да възстановите блясъка във вътрешността на съда. Просто напълнете и оставете да престои няколко часа, след което измийте както обикновено.

Как да почистите загорял алуминиев съд

Има стар оригинален метод: трябва да вземете глава лук, да я обелите, да поставите в тенджерата и да излеете вода, след това да заври. Това ще помогне, в случай че замърсяването е незначително.

Домашният сапун също ще се справи добре. Няколко капки амоняк, малко сапун (настърган) и се слага да заври.

Още един метод: Смесете 1 литър вода и 1 чаена лъжичка сода за хляб. Изсипете разтвора върху съдовете и оставете да ври 15 минути.

И един нестандартен метод: намажете с паста за зъби на дъното и оставете за 12 часа. След като изтече времето, измийте съда с топла вода и мека гъба.

Средства за почистване на алуминиеви съдове?

Хранителни продукти

Те се справят добре с почистването на сажди, чернота и потъмняване. Лукът, лимонът, киселата ябълка се справят добре - тези продукти могат лесно да измият алуминиевите съдове. Киселите ябълки ще придадат блясък на външната страна на съда. Можете също така да използвате кефир или кисело мляко, саламура от туршия, оцет. Киселите храни ефективно, но внимателно да се справят с мръсотията.

Лимонена киселина

Всяка мръсотия може успешно да се почисти с обикновена лимонена киселина. Тя работи особено добре с мазнини и упорити петна. Разтворете лимонена киселина във вода, сварете тенджера или тиган или накиснете за една нощ.

Трапезен оцет

Оцетът е един от най-популярните натурални почистващи „препарати“. Оцетната киселина ще помогне да се справите с леката мръсотия за нула време, освен това помага за премахване на всякакви миризми и дезинфекцира повърхността. В случай на силно замърсяване, струва си да се варят и накисват съдове в оцетен разтвор, това е много ефективно.

Сол

Солта помага за почистване на стари замърсявания, особено в комбинация със сода и алкален сапун, например домашен сапун. Можете да накиснете или да сварите алуминиеви съдове с физиологичен разтвор, след което да избършете старателно. Но не търкайте повърхността със сол, това ще доведе до драскотини.

Сода за хляб

Почистване на алуминиеви съдове

Ако тенджерата е покрита с отлагания, стара мазнина или почерняла, содата бикарбонат може да се справи и с най-трудната задача. Тоя е особено ефективна, когато се използва със сапун за пране. Едно парче сапун, пакет сода, тенджера, пълна с вода - и се вари в продължение на един час. След това можете да оставите цяла нощ, а на сутринта извадете съда и измийте. Тази процедура трансформира дори стари съдове до неузнаваемост и премахва всички стари мазнини и замърсявания.

PVA лепило

Интересен метод за почистване на алуминиеви съдове е използването на лепило. Използва се PVA лепило или по-често силикатно офисно лепило. Инструментът отлично премахва изгорелите мазнини. За да приготвите разтвора, се нуждаете от лепило, вода, малко оцет или лимонена киселина. Този разтвор трябва да се вари в тенджерата и след това да се изплакне с гъба.

Активен въглен

Активният въглен помага да се разтвори старата мазнина и да придаде блясък на металната повърхност. Може да се използва за леки замърсявания, ако съдовете са леко окислени или потъмнели. Но при силно замърсяване той е неефективен.

Специални битови химикали

Можете да премахнете въглеродните отлагания, сажди и мазнини, като използвате специални продукти, които сега се рекламират масово от различни производители. Важно е продуктът да не е абразивен - няма да се справи със задачата, но ще повреди съда. Кремообразните продукти и спрейове действат добре. Те трябва да се оставят на повърхността за половин час или повече, след това да се избършат с гъба и да се изплакнат обилно. Използвайте главно за външни повърхности.

Как да подготвим и поддържаме нов алуминиев съд?

Ако сте купили нова тенджера, пригответе я за употреба. Измийте я в много гореща вода с обикновен сапун за пране, след което я загрейте на огън. Не забравяйте да изплакнете след това, за да отстраните остатъците от използваните почистващи продукти.

Когато използвате алуминиеви съдове за готвене, следвайте тези правила:

- не гответе продукти от мляко, не варете мляко в тези съдове;

- не гответе на прекалено силен огън;

- опитайте да не загаряте или изкипявате храната;

- не използвайте метални прибори за бъркане;

- измийте веднага след готвене;

- не мийте горещи съдове в студена вода;

- не мийте с абразиви или търкайте с твърда четка;

- след измиване избършете съдовете до сухо, за да предотвратите появата на тъмни петна;

- най-добре е да не почиствате алуминиевите съдове в съдомиялната машина.

Не забравяйте, че алуминиевите съдове за готвене са крехки и меки, лесно се замърсяват, но са трудни за почистване. Погрижете се за тях и ги използвайте правилно и вашата кухня винаги ще бъде изрядна!

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати