Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Какви съдове да изберем за готвене

Какви съдове да изберем за готвене

Независимо дали за първи път обзавеждате самостоятелна кухня или искате да обновите и допълните вашата, винаги възниква въпросът: От какви съдове за готвене имам нужда? .

Е, разбира се, универсална рецепта няма. Зависи какво и как ще готвите, какво обичате да хапвате, дали имате фурна, какви котлони имате, колко място имате в кухнята, колко хора са в семейството и куп други подробности. Както всички сме индивидуални и различни в своите потребности и предпочитания, така и съдовете във всяка кухня са съвсем различни. Затова ще разгледаме основните варианти съдове за готвене и тяхното предназначение, а вие преценете сами какво ще ви е нужно.

Какви основни съдове трябва да имате?

Основен комплект за 1-2 души изглежда така:

- 2 тигана – 1 малък за закуска и 1 среден за основни ястия;

- 2 тенджери - 1 малка (примерно касерола) за 1-2 порции или варене на яйца, 1 средна тенджера за супи и яхнии;

- 1 средна тава - за печене във фурната.

Среден комплект за семейство от 3-4 души с деца:

- 3-4 тигана - добавете голям и дълбок (за яхнии и др.) и малък плосък тиган за палачинки за закуска);

- 3-4 тенджери - добавете 1 голяма за супи, компоти и бульони, може и комплект за готвене на пара;

- 4-5 различни форми и големини тави за печене - добавете големи (за пуйка, печено говеждо, печени зеленчуци), голям гювеч или глинени гювечета, форми за кекс и мъфини, кръгла тава за тарти.

За напреднали готвачи:

- добавете тиган с 2 дръжки, уок и оребрен;

- добавете тенджери за спагети и мангали - ниски и широки с дебели стени, в които можете да варите, задушавате, пържите и печете;

- добавете гювечи, различни форми за сладкиши, тарти и кишове, форми кифли и торти с различни размери.

Комплекти или отделни съдове?

Избор на съдове за готвене

За сватби или рождени дни се подаряват комплекти тенджери и тигани. Изглежда практично, но след това част от тях събират прах в кухненския шкаф. Ако купувате за себе си, първо разберете от какво точно се нуждаете. Хубавото на комплектите съдове за готвене е, че по този начин ще спестите до 20%, отколкото ако сте ги купили поотделно. Но само при условие, че всичко от комплекта е полезно за вас. Ето защо, ако готвите малко, вземете комплект от 2-4 предмета: две тенджери, джезве, тиган или тава. Струва си да вземете големи комплекти, когато искате всичко в еднакъв стил.

Друг плюс на комплектите е, че съдовете пасват един в друг и се съхраняват удобно. Понякога дръжките на тенджерите и тиганите също се сгъват, така че да заемат много малко място на рафтовете. Ако обичате да експериментирате, потърсете комплекти за конкретни ястия. Може да има не само съдове за готвене , но и аксесоари - за да можете да направите тематично парти. Такива комплекти са добри и за подарък.

Ако купувате съдовете за готвене отделно е по-лесно да започнете с 2-3 от най-необходимите съдове и чак тогава да си купите нещо по-малко използвано за специални случаи. Например, оребрен тиган или уок. Изглежда, че купуването поотделно не е толкова изгодно, колкото закупуването на комплект, но няма да спестите твърде много. По отношение на стила можете да изберете отделни елементи от една и съща колекция.

Как да изберем съд по размер

При тенджерите обикновено са нужни по 0.7 литра обем на съда за порция храна. Ако готвите за 1-2 човека, 1-1.5 литра ще са достатъчни, за трима ви е необходима 2-3 литра тенджера и така нататък.

Подобно е положението и за тавите, които ще се използват за основни ястия. Що се отнася за тези за печене на месо и тестени изделия, там големината варира според предпочитанията и нуждите. Изчислете броя порции, които ще са ви нужни и преценете размера. Например, кръгла тава с диаметър 24-28 см е достатъчна за изпичане на стандартна баница с готови кори.

За тигана е важен диаметърът в сантиметри. Той е посочен не за дъното, а за горния кръг. За приготвяне на закуска за 1-2 души или за затопляне на порция е достатъчен тиган от 16-18 см. За обяд или вечеря за семейство от трима, 22-24 см. Най-големите тигани, 26-28 см, са необходими за готвене на повече от 3 порции или за яхния или ризото. Уокът също има такъв диаметър, въпреки че дъното му е много малко. Освен диаметъра, обърнете внимание и на височината на стените. Тигани със стени 1-2 см са необходими за палачинки, 3-5 см - за пържене на месо или котлети, от 6 см или повече - за задушаване, готвене на яхнии или големи парчета месо и дивеч.

Как да изберем съд по форма

Тави за готвене

Според нуждите. За спагети ви трябва тенджера с малък диаметър, но с високи стени. Яхния или месо е най-добре да се прави в широка тенджера с ниски страни. И накрая - за супи и гарнитури е подходяща тенджера със средна височина и диаметър.

В кухнята най-често се нуждаете от стандартен тиган, с прави или леко разширяващи се стени нагоре. В такива е удобно да разбърквате и обръщате храната с шпатула. Има и други, които се използват за определени ястия, например грил тиган с оребрена повърхност. Формата му може да бъде кръгла, овална, правоъгълна или квадратна. Фокусирайте се върху размера на порцията и котлона при печката. В кръгъл или квадратен тиган можете да пържите само на една горелка, а в правоъгълна или овална - на две наведнъж.

Има съдове за печене с различни форми – за сладки и солени тестени изделия, за печене на месо, птици, зеленчуци, ориз, запеканки, яхнии и пр. За фурната обикновено се нуждаете от стандартната кръгла форма. Тя е универсална и може да се използва за всичко. Въпреки че правоъгълните тави понякога са по-удобни, особено за съхранение. Правоъгълните са особено подходящи за приготвяне на лазаня, мусака и различни запеканки, които се режат на порции, понякога в тях е по-удобно печенето на месо. Овалните тави са подходящи за различни ястия, като например печена риба или пиле. Тавите с високи стени са подходящи за задушаване, за течни ястия. На пазара се предлагат специални съдове за печене на различни продукти – форми за кексове, кифли, мъфини, тартове, кейкове, торти и каквото още се сетите. Ако обичате да приготвяте сладкиши, десерти и солени печива, изберете си форми според предпочитанията.

Как да изберем съд според материала на изработка

Глинен гювеч за готвене
Снимка: Стоянка Русенова

Най-популярни са тенджерите и тавите от неръждаема стомана, която не се поврежда от удари и високи температури, не ръждясва или окислява дълго време. В стоманена тенджера можете да готвите на всяка печка - включително индукционна и стъклена керамика. Служи дълго време, бързо се загрява, понася добре температурните промени: можете да загреете вчерашната супа или яхния - на котлона или във фурната. Стоманата е непретенциозна в грижите, но е по-добре да не се мие с прахове и метални гъби. От минусите - не най-бързото и равномерно нагряване, бързо се охлажда, по-добре е да не съхранявате готови ястия в такъв съд - вкусът може да пострада.

Алуминият се загрява най-бързо, тежи по-леко и не ръждясва. Ако това е тенджера, изработен от тънък екструдиран алуминий, тогава е добре да загреете храната, да сварите яйца, да сготвите тестени изделия и зърнени храни в нея. Недостатъците на такива съдове са, че те бързо се деформират и окисляват, храната се готви неравномерно и изгаря. Отлятият алуминий е по-дебел и по-здрав, често с допълнителни слоеве мраморни стърготини, титан и композит. Такива тенджери се загряват равномерно и задържат топлината по-добре, храната не загаря. Те не са подходящи за индукционни готварски печки, те трябва да се мият внимателно: без прах и твърди гъби. По-добре е да не съхранявате готовата храна в алуминиеви съдове.

Чугунът е най-тежкият, но здрав и издръжлив. Той разпределя идеално топлината, загрява до максимална температура, подходящ е за фурни и открит огън, а съдовете от чугун остават топли за дълго време. Можете да пържите и задушавате в чугунена тенджера, ястията остават сочни и не изгарят - дори ако готвите дълго време или без масло и на максимален огън. Големи парчета месо за дълга обработка също е добре да се пекат в чугунени тави. Непокритите съдове от чист чугун ръждясват при неправилна поддръжка, така че емайлираните са за предпочитане от някои. Чугунът се загрява по-бавно от останалите, така че е неудобно да се подгрява храна в него. Не се препоръчва за стъклокерамика и индукционни готварски печки.

Медните съдове са скъпи, но професионалните готвачи ги обичат. Медта се загрява много бързо и равномерно, не ръждясва, дори е подходяща за деликатни ястия, кисели храни и захар. Ето защо е удобно да готвите конфитюри и деликатни сосове в тях: нищо не загаря и не залепва. Медта е тежък метал, който се окислява при контакт с храна. За да не попадне в храната, съдовете се покриват отвътре с калай или стомана. Медните съдове изглеждат много красиви - можете да сервирате ястия на празничната трапеза. Не са подходящи за индукционни котлони. По-добре да почиствате със специални продукти.

Керамиката е подходяща само за фурна! Добре е да се пече в керамичните тави на пластове, включително деликатни ястия. Подходящи са за лазани, картофени запеканки, огретени, рататуи, суфлета. В остъклената керамика може да сервират ястия на масата: изглежда красиво и не прегрява отвън. Керамичните гювечи и гювечета са за продължително готвене на ниска температура. Задържат дълго топлината и я разпределят равномерно. В тях храната се задушава идеално, става крехка и сочна, не губи аромата си. Недостатъкът им е, че са тежки и чупливи.

Силиконовите форми са за печене на десерти с малки размери. Те се предлагат в различни форми: за кифли, бисквитки, торти, мъфини и т.н. Основното им предимство е, че не се нуждаят от намазване и хартия за печене о готовите изделия могат лесно да бъдат премахнати. Те са универсални: можете да печете, можете да замразявате, можете да правите мусове и желета. Силиконът е най-лесен за почистване, включително в съдомиялната машина, но не трябва да се търка с метални гъби.

Съдовете за готвене, изработени от топлоустойчиво стъкло също се използват за фурна. Те разпределят топлината по-лошо от чугуна и керамиката, но по-добре от силикона. Недостатъкът им е, че са доста тежки и чупливи, но пък ястията изглеждат красиво в тях и могат директно да се сервират.

Покрития за съдове за готвене

Какви съдове да изберем за готвене

- Стъкловидният емайл е най-траен: той прилепва към основата, дори е подходящ за печене при 200 градуса, не ръждясва и лесно се отмива. Може да се мие в съдомиялна машина;

- Керамиката е най-екологична, не разваля вкуса на ястията, по-добре запазва всички сокове и витамини. В такъв съд можете да съхранявате готови ястия и да ги сервирате на масата;

- Синтетичното покритие (например тефлон) ви позволява да пържите без масло, дори карамелът и бърканите яйца не залепват към него, но е най-крехкото от всички. Можете да готвите само с пластмасова или силиконова шпатула, да миете с мека гъба и нежен агент, да загрявате до 200 градуса и само на котлона.

Някои съвети при избор на съдове за готвене

- Когато избирате от какъв вид съдове и от колко имате нужда, помислете: колко души са в семейството, има ли малки деца, колко често и какво готвите.

- Когато избирате тенджера, тиган или съд за печене, обърнете внимание на формата, размера, материала;

- Когато избирате няколко различни съдове от 1 тип, би било хубаво те да се поберат един в друг - това е по-удобно да ги съхранявате;

- Ако често готвите и затопляте храна за детето си, използвайте тенджера или малка касерола с дръжка. Можете да се справите дори с едната ръка, а с другата можете да държите бебето;

- Чугунът и алуминият са най-добри в разпределението на топлината, керамиката запазва добре вкуса и соковете, стоманата се загрява по-бързо и тежи по-леко;

- Помислете какъв вид печка и фурна имате. Можете да готвите на индукционен котлон само в стоманени тигани, а в газова фурна не трябва да печете във форми или силикон или тънък метал;

- Ако готвите на индукционен котлон или стъклокерамика, използвайте съд с идеално плоско и стабилно дъно. За медни или алуминиеви съдове има специални стоманени дънни дискове за готвене на индукционни плотове;

- Ако съдът има многослойно дъно и дръжките са метални, тогава можете да готвите, пържите, задушавате и печете в тигана. По-добре е, ако съставът съдържа отливен алуминий, стомана, каменни късчета. Такова дъно разпределя топлината перфектно: можете да пържите пържоли без масло на максимален огън и нищо няма да изгори;

- Прозрачният капак ще ви помогне да следите ястието: не е необходимо да го повдигате на всеки 5 минути. Но стъклото трябва да е много здраво, да издържа на удари и високи температури;

- Дръжките на капака и самата тава най-добре да са изработени от стомана: те не се топят и не се страхуват от високи температури, с тях можете да загреете съда във фурната;

- Подвижните дръжки също са много удобни: тенджерите заемат по-малко място и могат да се поставят във фурната.

Разбира се, едва ли сме били изчерпателни. Днес на пазара има голямо разнообразие от съдове за готвене с различно предназначение. Има тенджери под налягане, скари, тенджери и уреди за печене, за готвене на пара и какво ли още не. Проучете предлагането на пазара и анализирайте вашите потребности и възможности. Така няма да съжалявате за похарчените пари и ще имате комфорт в кухнята си.

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати