Дъските за рязане са задължителни за всяка модерна кухня. Някои избират изделия от пластмаса, други харесват от стъкло или дърво. Напоследък бамбуковите дъска за рязане са много търсени. Освен дъските платата от бамбук са също предпочитани от много хора заради удобството и естетичния си вид.
Особености на дъските и платата от бамбук
Дъските и платата от бамбук са изработени от няколко слоя пресован бамбук. Слоевете може да са разположени хоризонтално или вертикално. Повечето потребители предпочитат хоризонталните опции, тъй като те изглеждат много привлекателни и оригинални. Но дъските, направени с вертикално пресоване, се считат за по-трайни.
Готовият продукт, който обикновено се състои от два или три слоя пресовани плочи и е обработен със специална импрегнация, която има водоотблъскващо и антибактериално свойство. Такова импрегниране е напълно безопасно за човешкото здраве.
Недостатъкът на многослойния материал, че при силен натиск и удар той може да се нацепи лесно. Затова не трябва да използвате чукче върху тях. Също лесно попива оцветители (например цвекло), ако не се почисти навреме.
Дъските и платата от бамбук имат много предимства. Те са красиви, по-леки от дървото, здрави, устойчиви на високи температури, не абсорбират миризми и не поемат влага. Освен това се почистват лесно и изсъхват много бързо.
Правилна грижа на бамбуковите дъски и плата
Ако искате избраният от вас кухненски аксесоар от бамбук да издържи възможно най-дълго, тогава трябва да запомните няколко правила за грижа него.
- Всяка храна може да се реже на бамбукова дъска. След нарязването остатъците от храна лесно се отмиват. Препоръчително е да измивате бамбуковите си дъски за рязане на ръка, а не в съдомиялна машина, тъй като покритието ще започне да се лющи много бързо;
- Не оставяйте дълго непочистена дъска или плато след употреба, особено ако сте рязали нещо, което оцветява. Така ще удължите живота им;
- Повърхността на бамбуковите дъски и плата се почиства много лесно, като се препоръчва да се изплакнат остатъците от храни веднага след употреба и да се почисти с препарат за съдове. Това се прави най-добре на ръка с помощта на мека кърпа или гъба;
- След измиване избършете дъската до сухо или оставете да изсъхне на въздуха;
- Може да се използвате сол или сода за хляб за премахване на петна, например след рязане на цвекло. Трябва да нанесете малко количество сол или сода върху петното и след десет до петнадесет минути да изплакнете с вода;
- След рязане на месо или риба можете да използвате естествен начин за почистване и дезинфекция, като избършете повърхността на дъската с половин лимон. Лимонената киселина подпомага разграждането на органичния материал до такава степен, че дори молекулите на миризмата изчезват;
- Можете да почистите платото от мазнини с разтвор на вода и оцет, след което да изплакнете с чиста вода и да избършете до сухо;
- Не използвайте една и съща дъска за рязане за всички храни, в противен случай бактериите и другите живи организми, намиращи се в месото или суровата риба, могат да попаднат в готовата храна и да навредят на вашето здраве;
- Не използвайте чукче за пържоли или друго върху бамбукова дъска;
- Не накисвайте бамбуковите дъски и плата;
- За да предотвратите деформацията на дъската, по-добре е да я съхранявате в окачено положение. Много дъски имат или отвор в за това, или скоба (пръстен, дръжка);
- Ако се появят драскотини, това място на повърхността може да се изглади с фино настърган шмиргел. Вярно е, че това може да наруши фабричния защитен слой от проникване на влага. Всичко зависи от дълбочината на този слой и това е известно само на производителя.
Много домакини, които вече са закупили бамбукова дъска за кухнята си, остават много доволни от тази покупка. Изделията от този материал изглеждат стилно и се вписват във всеки интериор. Те също така демонстрират отлични качества по време на работа. Бамбуковата дъска за рязане или платото имат добри отзиви като траен продукт, който перфектно запазва външния си вид за дълго време. Особеното приятно е, че този кухненски аксесоар не се деформира, не абсорбира миризми, не оцветява от натурални сокове от храните и се поддържа много лесно.