Съдове от дурал - какво трябва да знаем?

Съдове от дурал - какво трябва да знаем?
Снимка: pixabay.com

Когато става въпрос за съдове от дурал, първото нещо е необходимото уточнение за същността на материала с това наименование. Става въпрос за дуралуминий, толкова добре познат материал в самолетостроенето, както и в производството на велосипеди и други детайли, които поставят лекотата на конструкцията на първо място, защото основното качество на дуралуминия е неговата лекота.

Самият материал представлява алуминиево-медна сплав - закален материал, който се характеризира с издръжливост, както показва и името, съчетание от издръжлив и алуминий. В тази сплав освен алуминий основни компоненти са мед, манган и магнезий.

В миналото алуминият се е използвал за направа на съдове за готвене и съхранение на храна, но днес битува мнение, че те са опасни за здравето и затова тенджерите и тиганите, канчетата и тавите от него не се намират лесно в домакинствата.

Да използваме ли съдове от дурал и доколко те могат да нанесат вреди на здравето

Алуминиевите съдове, използвани в миналото, са правени от чист алуминий, но днешните предложения на пазара са от дуралуминий, а това им придава по-различни качества. Те са леки, лесни за почистване, устойчиви на корозия и бюджетни, което позволява честа смяна, ако се наложи.

От метала алуминий сплавта за производство е получила отличната топлопроводимост, което дава възможност за равномерно нагряване при готвене и по-бързо достигане на готовност на храната. Съдовете от дурал загарят по-трудно от емайлираните. Дуралуминиевата сплав гарантира и по-висока якост и здравина, а оттам и по-голям експлоатационен живот. При реакцията с кислорода дуралът образува защитен слой оксид.

Точно този оксиден слой изключва директният досег на храната с метала. Освен това е редно всеки да знае, че количества алуминий тялото на човека получава всеки ден чрез храната и водата. От съда може да получи до 3 милиграма, а допустимата доза е 10 пъти повече. Затова съдовете от дурал могат да бъдат използвани спокойно, стига да се спазват изискванията за готвене в подобна посуда. Какви са те?

Какво да не готвя в съдове от дурал

Съдове от дурал
Снимка: Niki Zhelyazkova

В съдове от дурал не бива да се готвят ястия, съдържащи кисели съставки- домати, лимони, кисели плодове и зеленчуци. Мариновани в кисели маринати меса също не бива да се готвят в такива съдове. Ако обаче на съда има поставено незалепващо покритие, то ще изолира храната от метала и може да се приготви в него, стига след това да се съхранява в друг съд.

Не бива такива съдове да се ползват за храни, които ферментират в тях, мариноват се или се подквасват, защото може да се повреди повърхността и храната да взаимодейства с материала. Дългосрочно съхранение на храни също не е препоръчително.

Във всички останали случаи съвременните съдове от дурал, които изглеждат красиво благодарение на новите технологии в производството, са безвредни и удобни за готвене.

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати