Как да се грижим за керамичните съдове за готвене

Как да се грижим за керамичните съдове за готвене
Снимка: Ася Заевска

Щом вече имате керамичен съд за готвене, навярно знаете колко здравословна и вкусна става храната, приготвена в него, и колко екологичен материал е керамиката. Но знаете ли как да полагате грижи за него, за да бъде той ваш помощник в кухнята за дълги години? Дори да си мислите, че знаете, прочетете долните редове, винаги може да научите нещо ново.

При закупуването на керамични съдове

Като начало прочетете инструкциите към закупения продукт. Там навярно ще има отбелязани важни въпроси за използването, почистването и съхранението на керамичния съд.

След закупуване на керамични съдове, трябва първо да ги накиснете във вода за 10-15 минути. След това трябва да ги измиете с топла вода и да ги избършете, така че да не остане влага в тях.

Ако желаете, за дезинфекция и „закаляване” може да поставите новия съд във фурната за 1 час, пълен с вода със сол и оцет. След тази процедура съдът също трябва да се изплакне и да се избърше. Друг вариант е да натриете съда с малко сол и също да го „изпечете” във фурната. Това ще го дезинфекцира и изсуши излишната влага. Но не трябва да загрявате до максимална температура.

Правила за използване на керамични съдове

Първото нещо, което трябва да знаете, че керамиката не се използва за готвене на открит огън, на газов или електрически котлон. Нейното предназначение е за постепенно, равномерно нагряване, затова се използва само във фурна! Откритият огън е прекалено горещ за този материал и ще го напука. А на котлон не може да се нагрее равномерно и има вероятност дъното да се пукне.

Керамичните съдове не понасят резки температурни промени. За да не се пукне и счупи, никога не поставяйте студен керамичен съд в нагорещена фурна! Съдът трябва да се загрее постепенно, заедно с фурната. Също така не мийте горещ съд със студена вода и не слагайте студени продукти и течности в него. Обратното също – не слагайте горещи вода и продукти в студен съд.

Керамични съдове за готвене

Ако сте съхранявали храна в керамичен съд в хладилника, преди да я претоплите, оставете съда за малко в стаята да се темперира. За предпочитане е да не поставяте керамичен съд във фризера. Ако ще готвите замразени или охладени продукти, първо ги размразете до достигане на стайна температура и след това ги поставете в съда.

Някои керамични съдове имат температурен предел. Вижте в инструкциите каква е максималната температура, до която може да се загряват. Като цяло, не само заради здравината на съда, но и за по-добър вкус на ястието, се препоръчва да готвите по-продължително на по-ниска температура.

Един съвет за лична безопасност. Никога не хващайте горещ керамичен съд с влажна или тънка ръкохватка или кърпа! Керамиката се нагорещява много и изстива бавно, освен това тежи много. Когато вадите керамичен съд от фурната, хванете го с нещо сухо, дебело и дръжте здраво!

Правила за измиване на керамични съдове

Както видяхте, не трябва да миете горещ керамичен съд под студена вода или студен съд с гореща вода. След като го измиете в топла вода, трябва да го избършете, така че да не остане влага в него. Препоръчително е да изсушите добре керамиката между употребите, особено неглазираната. Като превантивна мярка, около веднъж месечно, можете да загреете съдовете във фурната на ниска температура, за да изсъхнат добре.

Нежелателно е да се мие керамиката с много гореща вода по още една причина. Това води до постепенна загуба на цвета на продукта. Поради същата причина е нежелателно да се мие керамиката в съдомиялната машина.

Освен това съвременните препарати за миене на съдове често имат силен аромат, който се пропива в керамиката. Така че е напълно възможно да ги замените с неутрални или просто да преоткриете някоя бабина рецепта със сода или сол. Можете също така да накиснете замърсен керамичен съд в топла вода с фин пясък или пепел.

Препоръчително е да измиете съдовете веднага след употреба и да не оставяте остатъци от храна в тях за дълго време. Тъй като керамиката има пореста структура, храните могат да се пропият в нея и ще трябва да положите усилия да ги измиете. Вариант за отстраняване на миризми и мазнини е да накиснете съда с вода със сол и оцет. Можете дори да го загреете във фурната с този състав за около час на слаба температура.

Внимавайте да не надраскате покритието на керамичните съдове. Не използвайте метални и други твърди гъби и четки, както и абразивни препарати, не търкайте с нож. Керамиката по принцип не загаря, но ако все пак искате да отстраните някакво петно може да използвате, например, сода за хляб с оцет и да изтъркате с мека гъба.

Съхранение и транспортиране на керамични съдове

Керамиката е тежък, но в същото време крехък и чуплив материал. Това създава някои проблеми при съхранението и транспортирането ѝ.

Трябва да намерите удобно и сигурно място за съхранение на керамичните съдове вкъщи. Мястото трябва да е на стабилна равна повърхност, която издържа тежко. Наоколо е добре да няма остри предмети, които да надраскат и повредят съда. Добре е и да не е на високо, за да не изпуснете тежкия съд, когато го вадите от шкафа. Също не трябва да го затискате с други тежки съдове и предмети, за да не се напука и счупи.

Готвене в гювеч

Друг проблем при съхранението е, че тези съдове за готвене трябва да са на проветриво и сухо място, което не се запарва. При постоянна влага попиват неприятни миризми. Добре е съдовете, които имат капак да се държат отворени, а шкафовете за съхранение често да се проветряват.

При транспортиране на керамичен съд е добре да го увиете в мека кърпа или няколко слоя хартия, което ще го предпази от механични повреди. Също внимавайте да е на стабилно място, от където не може да падне и около него да няма остри и тежки предмети.

Ако въпреки това се появи пукнатина в керамичния съд, можете да опитате да я поправите по следните начини. Нанесете смес от глина с пресят прах от тухли и лак върху пукнатината. Или друг метод. Разтопете парченца захар на сироп, който се изсипва в напукания съд и се загрява на огън. Захарният сироп се влива в пукнатините, изсъхва, потъмнява и образува твърда маса. Сега тази посуда може да се използва отново дълго време.

Ако се грижите за керамиката, като използвате горните съвети, вашите глинени и порцеланови съдове ще живеят дълго време и ще зарадват много поколения от вашето семейство със своята оригиналност, функционалност и естетичен вид. А приготвените от вас ястия в кухнята ще ви дадат възможност да опитате здравословна храна със страхотен вкус.

Вижте още как правилно да готвим в керамични съдове.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати