Какъв тиган да изберем?

Какъв тиган да изберем?

Вкусът и качеството на пържолите, палачинките и дори обикновения омлет до голяма степен зависи от качеството на тигана, в който е приготвена храната. В идеалния случай в кухнята трябва да има няколко тигана с различен диаметър, дебелина и височина на стените, както и материали - не напразно професионалните готвачи приготвят различни ястия в различни тигани. Например, набразденият грил тиган е по-подходящ за пържене на месо и всеки тиган с незалепващо покритие ще е добър за пържене на яйца.

Ако не сте професионален готвач и не използвате често тиган, може би имате един за универсална употреба, тоест кръгъл среден диаметър 24-28 см. Но ако все пак сте решили да улесните работата си в кухнята и искате да купите тигани за различни ястия, то навярно ще ви е трудно да изберете след огромния асортимент, предлаган в магазините. Нека се опитаме да улесним избора, като разгледаме основните форми и покрития на тиганите.

Цел на закупуването на тиган

Отивайки за нов тиган, задачата от първостепенно значение е да се вземат решения за ястията, които ще се готвят в него. В края на краищата на пазара има огромен избор от посуда както за универсални, така и за специфични цели. Пример е тигана за палачинки: повърхността му е идеална за палачинки и омлети, но абсолютно не е подходяща за готвене на зеленчукови яхнии (стените са твърде ниски). По същия начин и с други модели.

Освен това си струва също да се вземат предвид броят на порциите, повърхността на печката, незалепващият слой. Чрез комбинирането на тези критерии за подбор в едно цяло, ще се окаже, че купувате тиган, който не само е перфектен на външен вид, но и отговаря най-добре на всички нужди на готвача.

Кои са най-често използваните форми тигани?

Класически тигани

Това е универсална опция. Подходящ за пържене на месо и риба, задушаване на зеленчуци, приготвяне на сосове и други кулинарни изкушения. Можете да го разпознаете по редица признаци: задължително кръгъл, една (рядко две) дълга дръжка. Но височината на стените, диаметърът и материалът на производство могат да бъдат всякакви. Както и палитрата от цветове. Традиционните съдове за готвене се купуват за ежедневна и редовна употреба. Ето защо е по-добре да изберете среден размер, оптимално 18-24 см.

Мангали

Какъв тиган да изберем?
Снимка: Йорданка Ковачева

Визуално наподобяват класически тиган, но оборудван с две малки дръжки. Такива съдове са задължителни за професионалния готвач, но са подходящи и за домашно приготвяне. Могат да се използват във фурната или на плота. Изработени са от висококачествен метал, главно чугун. Мангалът има дебело, многослойно дъно. Това осигурява равномерно разпределение на топлината по повърхността. В резултат на това храната се приготвя по същия начин в центъра и по краищата на дъното, не загаря, не залепва. Завареното закрепване на дръжките придава не само за здравина, но и предпазва от изгаряния. Точно заварената фиксация поддържа дръжките хладни, дори когато съдът е в открит пламък. Мангалите се използват за задушаване на месо, зеленчуци, рибни ястия, както и за пържене на всякакъв вид храна. Благодарение на компактните дръжки е удобно да ги сложите във фурната, а след охлаждане - в хладилника.

Грил тигани

Те може да бъдат кръгли, квадратни или правоъгълни. Основната характеристика на такива тигани е оребреното дъно, поради което върху продуктите се появяват характерни ивици като от барбекю. В тях се готви с минимално количество мазнина, но храната става сочна, с апетитна хрупкава коричка. Това е така, защото продуктите лежат върху ребрата, без да докосват основата на "дъното и цялата мазнина и масло се натрупват във вдлъбнатините. В резултат се приготвя здравословна и дори диетична храна с естествен вкус.

Стейван – тиган с прави стени

Идеален вариант, ако искате да задушите и пържите едновременно, нещо като тенджера. Стейванът ви позволява да готвите всякакви деликатеси: месни ястия, десерти и дори бъркани яйца и супи. Отличава се с дебело дъно и стени за равномерно нагряване на съставките. Има капак, така че течността да не кипият и да се изпаряват бързо и дръжки за лесна употреба. Подходящ за печка и фурна. Закупувайки такъв тиган, можете да изберете опцията с термометър или набраздено дъно. На пазара има и модели със скала за по-добър контрол на нивото на течността в съда.

Тиган за палачинки

Какъв тиган да изберем?

Тиган, специално проектиран за пържене на палачинки, катми, омлети и други плоски тестени изделия. Отличителните му черти са плоско дъно, ниски стени, кръгла форма. По правило такива тигани се предлагат без капак, с дълга, удобна дръжка. Благодарение на своя дизайн, тиганът е идеален за обръщане на палачинките.

Уок

Интересен тиган, дошъл при нас от китайската кухня. Той има уникална конусовидна форма, която се стеснява към дъното. Уокът винаги е кръгъл, отстрани висок. В традиционната версия има две малки дръжки отстрани, куполен капак и скара, където са разположени готовите ястия. Формата на конус (широк връх, тясно дъно) ви позволява удобно да смесвате всякакви съставки, за да разпределите равномерно соса или маринатата. Освен това разбъркването на храната гарантира, че няма загаряния или частици храна, залепнали на дъното. Неговите предимства са бързо нагряване по цялата повърхност, дългосрочно запазване на топлината. Такъв тиган е подходящ за приготвяне на полуфабрикати, китайски ястия, кулинарни шедьоври с обемисти съставки, например соте.

Различни покрития на тигани

Днес покритията са много различни, но кое ще е по-добро?

Нека разгледаме, първо, какво представляват незалепващите покрития.

Тефлоновото покритие, а именно политетрафлуоретилен, е най-често срещаният тип покритие за алуминиеви тигани. Плюсовете му са лекото тегло, лесно за почистване, може да се готви с малко или никаква мазнина. Недостатъкът му е, че тефлонът не може да се нагрява твърде много (оптималната температура е 200°C, някои марки до 260°С), в противен случай той започва да отделя канцерогенни токсични газове и, разбира се, се трябва да се пази от остри предмети. Експлоатационният му живот е максимум 1 година.

Керамичното покритие на тигани е незалепващо покритие, което не е направено от изпечена глина, както подсказва името, а от нанокомпозитен полимер с пясъчни наночастици в състава му. За разлика от тефлоновия, тиганът с керамично покритие не отделя вредни вещества при силно нагряване (може да се нагрее до 450 °C) и е идеален за тези, които обичат да готвят с минимално количество масло. Той се затопля равномерно и бързо. Освен това алуминиевите тигани с керамично покритие са относително леки. Минусите са, че керамичният слой се поврежда лесно механични надрасквания, падане от височина, измиване в съдомиялна машина, алкални и резки температурни промени, неподходящ е за индукционна готварска печка. Срокът му на експлоатация е около 1-2 години при внимателна употреба. Съвет: не купувайте евтини модели, тъй като те се влошават много бързо.

Мраморното покритие е незалепващо покритие, направено от същия тефлон, но с добавка на мраморни частици. Тиганът с мраморно покритие тежи по-малко от чугунен тиган, затопля се равномерно и много бързо. Освен това, за разлика от керамиката и тефлона, той се охлажда по-бавно, по-малко се поврежда от остри предмети, случайни падания, температурни промени и следователно има дълъг експлоатационен живот. Тези тигани се предлагат както в евтини, така и в скъпи категории, но добрият тиган (с покритие от 3 слоя) и удебелено дъно струва по-скъпо. Друг недостатък е, че често се продават без капаци. С подходящи грижи многослойният тиган може да издържи до 25 години, както обещават производителите. Ако е възможно, купете тигани с 5-слойно мраморно покритие и дъно с дебелина повече от 6 мм. Намазвайте периодично чистият тиган с масло и след това го избърсвайте със салфетка (няма нужда да запалвате).

Титаниеви, диамантени, гранитни покрития - нанокомпозитни покрития, надеждни и най-скъпи. Плюсовете им са равномерно и бързо нагряване, издръжливост, не се повреждат от метални вилици, бъркалки и остриета, и са практически не изискват използването на масло, безопасни са за здравето и са максимално близки до качеството на чугунените съдове за готвене, но в същото време са по-леки. Недостатъкът им е, че не са подходящи за индукционни готварски печки, много по-скъпи са от всички останали видове тигани. Експлоатационният им живот е до 25 години.

Съществува и друг вид покритие, което може би, може да се нарече най-безопасното и трайно и това, разбира се, е естествено „незалепващо“ покритие, направено от масло, абсорбирано в порите на чугунен тиган.

Какъв тиган да изберем?

Класически материали за изработка на тигани: чугун, неръждаема стомана, мед

Чугуненият тиган е неостаряваща класика. Той с право може да бъде наречено най-доброто в категорията "съд за всичко", защото дори можете да печете пайове във фурната в него. В него се получават най-вкусните ястия; именно от чугун се правят грил тигани за пържене на месо. Те се затоплят равномерно и се охлаждат дълго време. Чугунените съдове за готвене не се повреждат от ножове и падания от височина, освен това са абсолютно безопасни за здравето и дори полезни, тъй като по време на процеса на пържене храната се пълни с малко количество желязо. А основната им характеристика е естественото „незалепващо покритие“, което се създава поради факта, че порестата структура на чугуна абсорбира масло, така че съдовете могат да се използват завинаги в буквалния смисъл на думата. Недостатъкът е, че чугунът е тежък, изисква поддръжка, тоест периодично калциниране със смазване със сол и масло. Чугунените съдове не трябва да се мият в съдомиялна машина и да се съхраняват дълго време влажни, тъй като чугунът може да ръждяса. Срокът им на експлоатация при правилна поддръжка може да се каже, че е безкраен.

Тиганите от неръждаема стомана се използват от много професионалисти. Те готвят в тях без никакво незалепващо покритие, тъй като това запазва максимално вкуса и цвета на съставките. Тиганите за скара също са изработени от неръждаема стомана. Те са издръжливи, не се повреждат от ножове и вилици, както и измиване веднага след пържене на храна. Лесно се почистват, ако се използват правилно. Недостатъкът е, че в тях не може да се пържи без масло, при това трябва да е добре загрято, а съставките трябва да са добре смесени, в противен случай ястието ще залепне. Също така е много трудно да се изпържат яйца на неръждаема стомана.

Какъв тиган да изберем?

Медният тиган с покритие от неръждаема стомана има много красив външен вид. Медните съдове са чудесни за готвене на ястия, които изискват периодични температурни промени, така че медта се охлажда бързо и се нагрява също толкова бързо. Минусите им са: сложност на готвене, висока цена. Експлоатационният им живот е дълъг, издръжливи са.

Някои съвети при покупка на тиган

- Ако нямате опит в кухнята, най-добре е да изберете тиган с незалепващо покритие;

- Ако искате да пържите с минимум мазнина или без никаква, също ще ви трябва незалепващо покритие;

- Ако често печете месо или риба, грил тиганът е идеален за вас. На него може да печете и зеленчуци.

- Ако решите да изберете алуминиеви съдове за готвене с незалепващо покритие, тогава обърнете внимание на отливан алуминий, с по-дебели страни и дъно;

- Диаметърът на производителя се измерва в горната част на съдовете за готвене, а не в долната част. Диаметърът 24 см е оптимален за един човек, 26 см - за семейства 28-30 см - подходящ за големи семейства;

- Кой тиган е по-добрият от двата модела от един и същи тип? Този с по-дебели стени и дъно, теглото е по-тежко и има повече незалепващи слоеве;

Какъв тиган да изберем?

- За печене във фурната изберете съдове за готвене с подвижна дръжка или дръжка от метал без пластмасови елементи;

- За стъклокерамичен плот контактът с тигани с медна или алуминиева основа е нежелан, тъй като оставят следи;

- За индукционна готварска печка са подходящи само специални съдове, които са маркирани със специална маркировка.

Кой тиган е по-добър за вас, зависи от нуждите и възможностите ви. В крайна сметка материалът на производство и незалепващият слой пряко влияят върху цената на продукта. Така че, трябва да надграждате върху бюджета, нуждите, честотата на използване, условията на работа. Повечето хора смятат, че е по-добре да похарчите веднъж за качествен артикул, отколкото да сменяте съдовете на всеки 2-3 месеца. Някои купувачи, напротив, предпочитат да купуват съдове по-евтино и да харчат останалите пари за други нужди. Въпросът е спорен и се решава чисто индивидуално.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати