Как се почистват и поддържат бамбукови съдове

Как се почистват и поддържат бамбукови съдове

Домакинските съдове от бамбук са много популярни през последните години. Те са много удобни, красиви, леки, здрави и имат антибактериални и антимикробни свойства. Те се изработват от екологичен естествен материал без да се вреди на природата и се предлагат в голямо разнообразие от видове, форми и размери. Освен това са доста по-евтини от порцелана и стъклото и по-екологични от пластмасата.

Често бамбуковите съдове се лакират със специален хранителен лак. Производителите твърдят, че е безвреден и специално изработен за тази цел. На пазара обаче има изобилие от непреработени бамбукови съдове.

Ако решите да си купите красиви бамбукови съдове, трябва да сте наясно какви особености има в грижите за тях, как да ги почиствате и поддържате правилно, за да можете да ги ползвате за дълго време. Нека видим.

Грижи за бамбуковите съдове

Поради различните технологии, използвани за производство на бамбукови съдове, добре е да прочетете на етикета инструкциите на производителя. Някои могат да се мият съдомиялна машина, за други е строго забранено. За някои дори не се препоръчва да се мият с вряща вода и да се използват твърди гъби. Така че, за надеждност, ако етикетът и инструкциите са изгубени, е по-добре да измиете тези съдове с топла вода и препарат без абразиви с мека гъба.

Бамбукова дъска

Повечето производители определят температурни ограничения, когато се използват тези кухненски съдове. Диапазонът е доста голям за повечето продукти, но трябва да запомните, че ако навън е 30 градуса или мразовит зимен ден, по-добре да не вадите бамбуковата купа за салата с на балкона. Някои производители също не препоръчват използването на тази посуда в микровълнова фурна или стерилизатор, въпреки че понякога могат да се използват за тази цел.

Макар и доста здрави, препоръчително е бамбуковите съдове да не не се подлагат на силен удар или натиск, защото това може да причини напукване или счупване.

Бамбукът като материал не трябва да се излага за дълго на влага. Някои видове бамбукови съдове могат да се разложат напълно във вода за два дни. Затова е препоръчително да не ги оставяте пълни вода и течна храна за дълго или да държите храна в тях в хладилника. Препоръчва се след хранене да ги измиете и по възможност да ги подсушите.

Препоръчва се веднъж месечно съдовете от бамбук да се полират с растителна мазнина. За целта е подходящо кокосовото масло.

Методи за почистване на силно замърсени бамбукови съдове

Бамбукови съдове

Със сол или сода за хляб. Навлажнете замърсената част от съда с топла вода и поръсете със сол или сода. Оставете за малко да се накисне. Потопете мека гъба във вода и я изцедете. Изтъркайте петното с гъбата, докато изчезне.

С лимон или оцет. За да премахнете засъхнали мазни петна можете да използвате сок от лимон или оцет. Навлажнете с тях петното, оставете за малко и изтъркайте с мека гъба. Изплакнете добре с чиста вода. За по-упорити петна може да комбинирате оцет със сода за хляб.

С амоняк. Ако горните методи се окажат неефективен поради засъхването и може би сложността на замърсяването, тогава може да преминете към този. Смесете един литър чиста вода и три супени лъжици амоняк. Не забравяйте да не смесвате амоняк и други препарати. Използвайте гумени ръкавици. Навлажнете с получения разтвор петното и го избършете с мека кърпа. Когато петното изчезне, изплакнете добре с чиста вода.

За почистване на бамбукови продукти не използвайте домакински химикали и продукти, съдържащи хлор. Трябва да запомните, че бамбуковите съдове не трябва да се накисват във вода за дълго време. При много упорити петна, можете да накиснете максимум за 5 минути.

Ако искате да имате тези красиви и здравословни съдове в дома си, спазвайте тези прости правила и ще можете да ги използвате и да им се радвате дълго време.

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати